Apps voor Alpinisten

Van 2011 tot 2015 heb ik in elke editie van de Hoogtelijn twee alpien-gerelateerde iPhone apps besproken. Op deze pagina vind je een overzicht van deze ‘apps voor alpinisten’.

International Mountain Leader Peter Mienes

AlpineFlower finderAlpineFlower finder
Deze app toont van elke bloem meerdere foto’s, hetgeen de herkenbaarheid enorm vergroot. Je kunt filteren op kleur, aantal bloemblaadjes, bladvorm en bloeiperiode, en ziet dan duidelijke foto’s van de geselecteerde bloemen. Sorteren kun je op naam, familie en soort. De app geeft relevante informatie over de bloem en tevens de naam van de bloem in engels, duits en frans. Tenslotte kun je per bloem je persoonlijke notities en eigen foto’s toevoegen.
Dit is misschien wel de beste bloemen app die ik ken!

PowderQuest
Toen deze ‘WePowder app’ nog PowFinder heette is deze al eens besproken. Nieuw in de app zijn nu ruim 700 suggesties voor freeride routes, leuk om inspiratie op te doen! Als vanouds: statusrapporten uit de WePowder community en de onovertroffen sneeuwkaarten waarmee je 4 dagen terug en vooruit kunt kijken.

WorldView
Bijna 30.000 webcams eenvoudig bereikbaar vanuit één app! Zoek vlakbij of op een plaatsnaam, zie op de kaart waar zich de webcams bevinden en selecteer een cam om het beeld te vergroten. Je kunt beelden mailen of delen via je sociale netwerk of bewaren op je fotorol. Ideaal voor een preview van de skigebieden.

2014

MeteoSwiss
Fraaie app die een zesdaagse voorspelling biedt voor geselecteerde plaatsen in Zwitserland en daarnaast de ‘Allgemeine Lage’ en prognose in tekst weergeeft. De buienradar laat van de afgelopen en komende 6 uur het neerslagbeeld zien van de Franse Alpen tot West-Tirol. Op een kaart kunnen de actuele waarden worden getoond van de zonneschijn, temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, dauwpunt, wind, sneeuw en föhnindex.

Rome2rio
Stel: je geniet van een skivakantie in het Franse Monêtier-les-Bains en wilt een dagje skiën in La Grave. Maar hoe laat gaat de bus? Rome2rio vertelt het je binnen een paar seconden, en is vergevingsgezind wat betreft de spelling. Op een kaartje wordt het verloop van de reis getoond. De app is op de hoogte van de tijdtabellen van duizenden bus-, trein-, veer-, en vluchtoperators wereldwijd.

Magnetic Declination
Alpengangers zijn gewend om het te verwaarlozen: de declinatie. Op kaarten las je immers altijd dat deze afnam. Maar hij is de nul gepasseerd en in Oostelijke richting aan het toenemen. In de Triglav nu 3 graden! Zonder correctie schiet je op een afstand van 1km dan toch al 50m mis… Deze app toont de declinatie op je locatie of op een andere plek op aarde die bekend is in de interne database. Update 2017: koop deze app niet, hij gebruikt nog het World Magnetic Model uit 2010. Een app als ‘Declination’ van Amphibious (gratis) gebruikt het meer recente model uit 2015.

Btraced
Soms heb je dat: je gaat in je eentje wandelen, overtuigd dat het verantwoord is, maar wilt toch aan de thuisblijvers laten weten waar je bent.
Deze app registreert waar je loopt, en zendt de gegevens (zodra er netwerk is) door aan een website, zodat anderen kunnen zien wat je route is geweest. Na een flinke wandeling moet de iPhone wel weer aan de lader.

WeatherGeek Pro
Ben jij een regelmatige bezoeker van wetterzentrale.de of wetter3.de? Dan is deze app wat voor jou! Tientallen GFS-kaarten met voorspellingen voor de komende weken: neerslag, luchtdruk, temperatuur. Speel ze als een filmpje af, of swipe door de kaarten. Voor 0,89 extra heb je ook toegang tot enkele kaarten van ECMWF.

SAS Survival Guide
Wie kent ze niet: survival handboekjes die wel klein maar toch te zwaar zijn om in de rugzak mee te nemen. Deze engelstalige app bevat de volledig tekst van het 400 pagina dikke boek. Mooie app met foto’s, video’s, bladwijzers, instelbare lettergrootte en een uitstekende zoekfunctie.

Vogels van Europa
Is het nu de Alpenkauw of de Alpenkraai die ons direct in de gaten heeft bij het openen van ons lunchpakket? En die roofvogels die zo majestueus door het luchtruim circelen, zijn dat werkelijk Steenarenden? Zoek ze al determinerend na in deze app, of op alfabet of via een hoofdgroep. Per vogel is een beschrijving opgenomen, mooie foto’s, het geluid en informatie over voorkomen, habitat, voedsel en de buitenlandse namen.

WandelZapp
Met deze app van wandelzoekpagina.nl heb je toegang tot ruim 600 wandelingen in Nederland. Je kunt zoeken op afstand, plaats, provincie, OV of je locatie. De route en je eigen locatie worden afgebeeld op een kaart en een routebeschrijving, foto’s en achtergrondinformatie completeren de informatie over de wandelingen. Je betaalt 1,79 per wandeling of 12,99 per jaar voor een abonnement.

Norway Lights
Go, Try of Wait: dat zijn de adviezen die deze app je geeft als je de Aurora Borealis wilt bewonderen. Het advies is gebaseerd op de verwachte activiteit van het Noorderlicht en de bewolking. Daarnaast geeft de app achtergrondinformatie over het verschijnsel, de historie en mytes, en tips hoe je het schouwspel het beste kunt fotograferen.

BergfexSki Pro
Apps met informatie over skigebieden en weer- en sneeuwverwachtingen zijn er vele, maar een persoonlijke vergelijking tussen tien apps leverde BergfexSki Pro als winnaar. Sneeuwhoogte, sneeuwkwaliteit, lift- en pisteinfo, pisteplaatjes en webcams zijn ‘business as usual’ voor dit soort apps. Deze app onderscheidt zich door zijn uitgebreide weer- en sneeuwverwachting: per 3 uur voor de komende 3 dagen en daarna per 6 uur. Vooral de sneeuwverwachtingskaarten zijn bijzonder fraai.

2013

Stau Mobil
Als je er voor kiest om via Duitsland met de auto naar de sneeuw te reizen, dan is dit een erg handige app. De files worden op wegnummer of per Bundesland gepresenteerd, of op basis van je locatie. Behalve tekst kun je ook kiezen voor een kaartje waar de file op ingetekend staat (let op dataverbruik!). Ook een verkeersprognose ontbreekt niet.

meteo4me
Deze bijzonder aantrekkelijke app is reeds enkele jaren oud, maar niet zo bekend. Zes dagen vooruit wordt een voorspelling per uur gegeven in grafieken: temperatuur, neerslagtype, -kans en -hoeveelheid, windrichting en –sterkte, dichtheid van de bewolking hoog, midden en laag. Met een ‘slider’ kun je van uur tot uur door de dag schuiven en de voorspelde neerslag zien in een kader van 30x30km. Erg leuk is dat de app ook namen van bergtoppen en gletsjers kent.

Knots 3D
Weer mooie knopen geleerd deze zomer, maar bang dat je ze vergeet? Met deze app heb je ze altijd bij je en kun je in 3D nog eens ‘live’ zien hoe ze worden gemaakt. De app kent ook de Nederlandse namen van de knopen. Kijk op knots3d.com voor een demo.

MeteoEarth
Van de makers van WeatherPro: een prachtige app die op een (in te zoomen) wereldbol regen, wolken, temperatuur, wind en isobaren presenteert. De voorspelling bestrijkt 1 dag; als je wat extra betaalt kun je 5 dagen vooruit kijken.

IFSC Boulder
Als je iets met klimmen hebt, dan is het fascinerend te zien hoe ‘problems’ worden opgelost door de wereldtop. Wil je de uitslagen op de voet volgen, dan kan dat via deze app: per categorie en klimmer heb je rechtstreeks toegang tot de officiële resultaten. Binnenkort verschijnt ook een app voor de IFSC Lead World Cups.

Alpenvereinaktiv.com
Apps met tourenvoorstellen zijn er vele, maar in deze app hebben touren die via Alpenverenigingen zijn geplaatst het ‘kwaliteitskenmerk’ Alpenvereinactive.com. Je weet dan dat de tour beoordeeld is door een ervaren en goed opgeleid iemand. Ook biedt de app actuele info over de omstandigheden. Je hebt keuze uit zomer- en winterkaarten (3 kleuren voor >30, 35 en 40 graden).

Met Office
Tripje naar Schotland gepland en toch benieuwd naar het weerbericht? Deze app geeft je voor de hele UK info over de neerslag, wind, zonsop- en ondergang en dat alles per 3-uurs periode. Per plaats, maar op een kaart. Ook weerwaarschuwingen (plaatje en praatje), een buienradar (24 uur vooruit) en het grotere weerbeeld boven Europa tot enkele dagen vooruit, ontbreken niet in deze app.

Winterwandern
Dit is één van de thematische apps van outdooractive.com en deze geeft vooral voor de Duitstalige Alpen toegang tot meer dan 1200 winterwandelingen. Beschrijving en kaart kunnen opgeslagen worden zodat geen netwerk nodig is tijdens de wandeling. Outdooractive apps hebben als bijzonderheid dat deze ook winterkaarten bevatten waarbij terrein steiler dan 30° roze is gekleurd.

Swiss Winter Hike
De derde skidag staat bekend als ongevalsdag. Waarom niet een dagje wandelen in de winterzon? Deze app bevat 36 Zwitserse winterwandelingen met een beschrijving, hoogteprofiel, OV-info en een kaartje waarop de route is aangegeven.

Sneeuwhoogte+
Deze app van wintersporters.nl toont overzichtelijk de sneeuwhoogtes in het dal en op de berg, pistekaarten, liftinfo, webcams, updates van skiërs die daadwerkelijk in het gebied zijn, en – net als de eerder besproken PowFinder – sneeuwvoorspellingen en kaarten met de onlangs gevallen sneeuw.

2012

Powfinder
Van de makers van wepowder.nl: een geweldige app die kaarten met sneeuwvoorspellingen (en onlangs gevallen sneeuw) toont, je een ‘powder alert’ kan sturen, lokale lawinebulletins toegankelijk maakt, Morris’ weerpraatje en ‘local reports’ vanuit de community biedt.

SnowSafe
Zoals WhiteRisk specifiek bestemd is voor Zwitserland, is SnowSafe de lawine-app voor Oostenrijk. Je kunt zelf het Bundesland kiezen waar je bent of op basis van GPS. Behalve een samenvatting is ook het volledige bulletin beschikbaar. Met de hellingshoekmeter bepaal je eenvoudig de steilte van de helling.

Coton
Ruim 100 jaar na het verschijnen van de International Cloud Atlas in 1896, hebben we nu een prachtige app met alle wolken. Per wolkentype de regenkans, details, opsomming van variaties en mooie foto’s. Als je graag naar wolken kijkt, dan wil je deze app hebben!

Rother Touren Guides
In het najaar nog even wandelen op een palmeneiland of dichter bij huis? Maak het jezelf makkelijk met de digitale gidsjes van Rother. Complete tourenbeschrijvingen en eenvoudige topografische kaarten op je smartphone; functioneert ook zonder netwerk.

Op reis
Nadat je thuis alvast je gegevens hebt ingevoerd over jezelf en je reis-, autoschade- en ziektekostenverzekeringen helpt deze app je met alarmeren van verzekeraars, blokkeren van je passen en doorgeven van je locatie.

MeteoFrance
Gaat het gesproken weerbericht je te rap? In deze app kun je het bulletin op je gemak nalezen of in de gebruikelijke plaatjesvorm 8 dagen vooruit kijken. Incl. eenvoudige buienradar en ‘bulletins montagne’ met o.a. lawineinfo.

SBB Mobile
Deze Zwitserse reisplanner is net als DB Navigator internationaal georiënteerd. Dus als je een trekking door de Bergell hebt gemaakt en van Sondrio terug wilt naar de Malojapas, vertelt de app hoe je dat in drie en een half uur kunt doen met trein en bus.

Alpenblumen
Leuke app om alpenbloemen op te zoeken: je kunt determineren op kleur en type, of zoeken in een lijst of op een woord. De app toont van elke bloem een afbeelding en ook info zoals plek waar je de bloem tegen kunt komen en andere kenmerken.

EHBO Rode Kruis
Van ‘beroerte’ tot ‘zonnesteek’ behandelt deze app de symptomen en behandeling van 54 aandoeningen. Weet jij nog wat je precies moest doen bij een blaar of verstuiking? Bij gebruik in NL toont de app ook de route naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

2011

Ortovox Bergtouren
Waar White Risk (zie Hoogtelijn juni 2011) zich beperkt tot Zwitserland, bestrijkt de Ortovox app de hele Alpen: weer- en lawineberichten, tourvoorstellen en kaarten incl. 30° steilte-aanduiding. En bij de hellingshoekmeter kijk je door de camera!

Snow Forecast
Hoe oud is de sneeuw? Waar valt verse sneeuw? Wat is de voorspelling voor de komende 6 dagen? Op al deze vragen geeft de app antwoord, toont webcam-beelden van het skigebied en biedt ‘snow alerts’ in de mail.

ÖBB – Scotty
Treinen, bussen, trams, boten en meer: deze app heeft verstand van alle Oostenrijkse publieke transportmiddelen. Gemakkelijk plan je je reis van A naar B, en op een omgevingskaartje vind je eenvoudig het vertrekpunt A.

Swiss Map Mobile
Niet nieuw, wel de mooiste app voor Zwitserse topografische kaarten. Een ‘section’ met ca.40 kaarten koop je à € 64,99 voor ‘je leven’, losse stukjes kaart (‘tiles’) koop en download je éénmalig.

Hoogtelijn
Andere apps

In de Hoogtelijn van juni 2011 vind je op pagina’s 78 t/m 80 een artikel waarin nog enkele andere populaire apps worden besproken.